2000

2000 -Adam gik i frydens lund

Opført i forsommeren 2000 på marken øst for Randerup Kirke, hvor Randerup Præstegård har ligget.

 

Det 2. spil i en række på 4 spil, som skulle fortælle om udviklingen gennem 300 år. Stykket er skrevet af forfatter Jacob Clausen fra Haderslev, og instruktøren er Christian Hald, som også kommer fra Haderslev.

 

Spillet foregår i årene 1722 – 1729 og omhandler en del af psalmedigter Hans Adolph Brorsons tid i Randerup. Han er netop hjemvendt fra ophold i Ribe, København og Løgumkloster, og er nu sognepræst i Randerup.

 

Han har sin unge kone med, og hurtigt får de en børneflok. Han er under indflydelse af datidens trend inden for det gejstlige – pietismen. Her må man ikke lade sig forføre af menneskets laster, men udelukkende være flittig og tjene Herren og Jesus, så man er sikker på at komme i himmeriget, men meget kan gå galt, og mange fristelser er der.

 

Han udveksler erfaringer med hans kollega i Øster Højst Enevold Ewald, om hvordan man får menigheden til at leve efter de strengere regler. Befolkningen i sognet er af en anden mening. Vi følger 2 unge mennesker. Brorsons stuepige der skal giftes med Brorsons barndomsven Mads.

 

Der skal lyses for det unge par i kirken, men Mads bryder sig ikke om de nye tider i kirken, og ungdomsårene har fået ham og Brorson på hver deres side. Brorson havde studeret og Mads havde lært ved militsen på den hårde måde. Der er en åndelig kamp, der skal afgøres.

 

Spillet blev opført 5 gange. Vejret var tørt og blæsende, og dermed koldt. Skuespillet gik i gang mens publikum ankom. Her kunne man se skuespillerne tage position på de omkring liggende marker. Den store stormflod var også et tema i stykket. Der var ca. 30 på scenen og ligeså mange bagved.

Foto: Henning Markert, Bredebro