2008

2008 - Den yderste grænse

Egnsspillet i Rudbøl


En dramatisk historie om grænsedragningen i Rudbøl 1920. Skrevet af forfatter Jacob Clausen og instrueret af skuespiller mm. Niels Damkjær.


Hver aften gennem mere end fire år, er Ulrikke gået op på diget bag Rudbøl Kro og har stået og lyttet. Når vinden er i sydvest, bilder hun sig ind at kunne høre kanontorden fra fronten i Nordfrankrig, hvor 1.verdenskrigs lange blodige slag er i gang. Ulrikkes kæreste Helmut er, sammen med alle de andre unge mænd fra både Rudbøl og Rosenkrantz, beordret til at gøre tjeneste i den kejserlige tyske hær, da området siden 1864 har været en del af det tyske rige.


Men det svirrer med rygter om, at grænsen vil blive flyttet sydpå, hvis Tyskland taber krigen. Nogle har endda set et kort, hvor en hvis H.V. Clausen har foreslået at grænsen skulle følge Vidåen. Men så ville Rudbøl og Rosenkrantz jo komme til at ligge i hvert sit


land. Kan det virkelig være rigtigt, at tilfældige mennesker, med en tilfældig streg på kortet, skal bestemme om man er tysk eller dansk, og hvad vil det i det hele taget sige, når man nu i generationer har levet som naboer og gode venner.


Den 11. nov.1918 er Ulrikke atter ude på diget. I det samme hører hun lyden af kirkeklokker. Det kommer alle vegne fra på en gang. Hvad betyder det?


I det på alle måder vellykkede egnsspil, både vejr- og tilskuermæssigt og afsluttende med Sankt Hans-bål på Rudbøl sø, var der 60 personer på scenen, enkelte havde dog dobbeltroller. Bag scenen arbejdede der omkring 30 mennesker med alt fra lys og lyd til korinstruktion og kostumer

Foto: Henning Markert, Bredebro